Den åttonde ekern i hjulet

Stilla betraktelse

Det åttonde hjulet handlar om att utveckla balans i sitt inre, att man övervunnit egots begränsningar som till exempel känslor av hat, egoism/svartsjuka, likgiltighet och okunnighet.

Meditationens mål är att förstå de fyra ädla sanningarna. Det går att skilja på två olika sorters meditation (bhavana som betyder mental utveckling).

Djup-/stillhetsmeditation (Samatha):

Innebär att utveckla stillhet, lung och harmoni. Med hjälp att detta kan man uppnå visdom och insikt som det så fint heter.

Insiktsmeditaton (Vipassana):

Här utvecklar vi vår förmåga att se saker som de är vilket leder till att minska vår känsla av otillfredställelse.

I djupmeditationen tränas vår förmåga att sortera bort oviktigt och att samla tankarna. Vi tränar vår förmåga att få distans till våra egna tankar. Du når ett tillstånd av genomgripande lugn, en inre frid som helt skiljer sig från vårt dagliga medvetande. Man blir alltså inte frånvarande utan i allra högsta grad medveten. Vi talar om insikt, visdom och gott omdöme.

Vi talar om de fyra stadierna som kallas Jhana.

Författare: Susann Gunnarsson Åström

Inte så mycket att säga. En hyfsat normalbegåvad kvinna i mina bästa år. Lite rund och trind och go för den som vill kramas. Lite för snäll för mitt eget bästa ibland. Har dock en gnutta humör kvar i bagaget om du är dum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: