Den sjunde ekern i hjulet

Medveten närvaro

Det som vi idag har börjat kalla Mindfulness i västlandet. Vi har tagit en liten del av Buddhans kaka och gjort till ett sätt att behandla psykisk ohälsa. Tänk om vi kunde ta till oss mer av vad Buddhan formaterade i sitt läroverk om hur människan fungerar.

Medveten närvaro handlar om att lägga sin uppmärksamhet på det som är här och nu och inte låta det förflutna eller framtiden oroa vårt tänkande. Det som har hänt har hänt och det som ska komma kommer att komma oavsett om vi ororar oss eller inte.

Medveten närvaro gör oss just medvetna om vad vi tänker, säger och gör. Och eftersom vi blir det vi tänker, vi är ett resultat av vad vi tänkt, allting får sina konsekvenser av vad vi tänkt, sagt och gjort, så skapar vi vår egen framtid, vår egen Karma. Vi kan genom att träna vår medvetenhet styra vad vår hjärna ägnar sig åt. Och eftersom vår hjärna är en processor som skapar tankar, som skapar känslor, som skapar handlingar, så kan vi helt och hållet förändra vår framtid och vårt mående. Det vill säga vi kan om vi nu vill, formatera om oss.

Vi förstår att allt är en ständigt föränderlig process, allt förändras. Vi lär oss att uppskatta det som finns just nu. När tankeflödet stillnar så kommer insikter om vad livet verkligen är. Buddhan talade om meditation som terapi för sinnet och som jämt och ständigt är under utveckling.

Författare: Susann Gunnarsson Åström

Inte så mycket att säga. En hyfsat normalbegåvad kvinna i mina bästa år. Lite rund och trind och go för den som vill kramas. Lite för snäll för mitt eget bästa ibland. Har dock en gnutta humör kvar i bagaget om du är dum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: