Det tredje området för uppmärksam närvaro

Sinnet och de mentala tillstånden

Det tredje området för uppmärksam närvaro, mindfulness, är medvetenhet om innehållet i vårt sinne, vårt mentala tillstånd. Där finns känslor av kärlek, hat, tvivel, klarhet, rastlöshet, trötthet, svartsjuka och medlidande.

Så fort ett otränat ”jag” relaterar till vad som just nu dyker upp i sinnesvärlden, är att vi identifierar oss med något av dessa tillstånd. ”Jag är glad, ledsen, arg mm”. Men vi kan träna på att förhålla oss på ett annat sätt. Vi kan se känslorna som mentala tillstånd som kommer och går. Tillstånd som uppstår, stannar kvar en stund och färgar vårt medvetande, för att sedan försvinna och ersättas med nya mentala tillstånd, känslor. Att ta några djupa andetag och vänta och se vad som händer kan vara ett väldigt bra sätt att ge sig själv möjligheten att se vad som händer inuti en själv.

Andas in, andas ut, vänta (våga vara kvar och vänta) till kroppen ber om mer luft, andas in……

Det gör att världen ser helt annorlunda nu än vad den gjorte alldeles nytt. Det gör väldigt mycket för hur vi ska agera. Vilka beslut vi ska ta. Vad vi gör med våra känslor. Hur vi uttrycker till exempel ilska mot någon vi älskar och är rädda om.

Andetaget är en del av universum. Det är samma luft inom oss som utanför.

Författare: Susann Gunnarsson Åström

Inte så mycket att säga. En hyfsat normalbegåvad kvinna i mina bästa år. Lite rund och trind och go för den som vill kramas. Lite för snäll för mitt eget bästa ibland. Har dock en gnutta humör kvar i bagaget om du är dum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: